Wooo



Eftersom den haer datorn e lite konstig av sig sA kan jag inte laegga upp bilder pA nAgot snyggt saett. Haer aer fyra bilder iaf. Den foersta aer frAn planet mellan Stockholm och Bangkok. Mark sover (inte). Han nickar bara till enligt honom. Den andra bilden aer frAn planet mellan Bangkok och Sydney. Daer hade vi egna tv apparater framfoer varje plats som ni kan se. Jag och Ricki satt bredvid varandra och Mark satt pA en annan rad.
Den tredje bilden aer pA tvA skyskrapor i centrala Sydney. Och den fjaerde bilden e pA den enormt kaenda operan som vi inte orkade gA till idag, sA det blev en distansbild oever lite vatten. Det aer en sjukt fin stad vi lever i, och det aer aeven sjukt varmt. Tror det kan vara upp mot 30 grader nu. Klockan aer 15.45 just nu haer och vi sitter pA ett naetverkscafe.
Idag har vi oeppnat ett varsitt bankkonto daer vAr kommande loen kommer att saettas in. Vi har aeven ansoekt om sA kallad taxe file nr, vilket goer att vi betalar mindre skatt naer vi jobbar sen.
Vi har vandrat i denna enorma stad sen kl halv 9 imorse, sA vi har ont lite oeverallt. Hostelet som vi bor pA aer inte sA fint, det aer ganska slitet. Vi bor i ett rum med 25 andra personer, och det ligger klaeder och packning oeverallt. Det aer iofs billigt, men vi pallar inte med det staellet mer efter vAra 4 dagars bokning. Vi ska ut och leta efter laegenheter idag och imorgon.

Foer oevrigt sA kan vi tala om att det inte var sA jobbigt att resa i 26 timmar frAn Sverige till Sydney, det gick ganska snabbt aendA. Vi kan ocksA tala om att vi bor i Sydney's chinatown. Det kryllar av asiater i alla dess former.

Som ni ser skriver vi inte med de svenska tre sista bokstaeverna i alfabetet. Det finns ett ord foer dem men vi kommer inte pA vad det heter nu. SA istaellet foer den foersta av de tre skriver vi med ett stort A. Istaellet foer den andra skriver vi med ae. Istaellet foer den sista bokstaven i det svenska alfabetet skriver vi oe.

Nu ska vi ivaeg och koepa adapter till vaegguttag eftersom de inte har samma uttag som vi i vaeggen. Sen ska vi koepa tidningen och kolla efter lediga laegenheter eller jobb. Efter det ska vi goera oss iordning och dra ut pA krogen!

Greetings from down under

The story of a loner

Första gången som jag (Tobbe) skriver på coldale, och det gör jag eftersom att det är nu det börjar. Resan har börjat.
I inlägget nedan har Niclas redan uppdaterat om trippen från Halmstad till Stockholm via Göteborg, och just i detta nu svävar han tillsammans med Mark och Rickard uppe i luften på 10.000 meters höjd, påväg till Australien på andra sidan jorden.



Här är fyra bilder från gårdagen. De första två är från när Mark köpte resväska, och de två sista är från när vi träffades sista gången innan avresan. Jag kommer nog inte att uppdatera så mycket här fram tills jag åker om 70 dagar, fokusen ligger ju självklart på vad som händer nere i Australien. Men nu har jag gjort mitt debutinlägg, och jag måste säga att det känns skönt att den här dagen har kommit. Dagen då resan började.

Arlanda

Marks pappa hämtade upp oss imorse typ kl 6. Sedan skjutsade han oss till Landvetter vid Göteborg. Därifrån gick ett plan 09.35 till Arlanda, där vi befinner oss nu. Vi har precis druckit lite öl, och ska snart ta oss till McDonalds och äta innan vi beger oss mot vårt flyg till Sydney (vi mellanlandar i Bangkok). Det flyget avgår 13.55. Vi hade transfer med vårt bagage ända ifrån Göteborg till Sydney, det är skönt.

Det är kallt och molnigt som satan i Hufvudstaden. Nästan nollgradigt. Men vi kämpar på, för snart åker vi mot varmare breddgrader. Vi såg imorse att det var 24 grader varmt i Sydney. Nu har vi bara 23,5 timmar kvar att resa.

Den här idiotdatorn har inte usb-uttag som vi kan använda, så vi kan tyvärr inte lägga in bilder som vi hittils har tagit. När vi tittar ut genom fönstret rakt framför oss så ser vi vårat flygplan. Det står Thai. Det teasar oss. Vill ha oss ombord. Vi ser fram emot gratis dricka som vi har inbillat oss att vi ska få. Typ.

Over and out

Niclas, Mark & Rickard

Ps: alla är på dåligt humör. vi lyckades inte få ut en enkrona som fastnat i automaten bredvid oss.

Bye Sweden, we're going down under!

Nu är det nästan exakt 7 timmar tills Marks pappa står utanför med bilen och ska hämta upp mig här på Hagalundsvägen. Vi har alla packat våra väskor och det var tur att vi har så stora, för det blev mycket packning. Man säger innan att man ska ha så lite som möjligt, men det är väldigt svårt att uppnå. Rickards vägde ca 15 kg med handbagage + väskan. Tror mitt väger ungefär lika mycket.

 

Tidigare idag slog resfebern mig som ett slag i magen. Jag har inte kunnat sitta still på hela dagen och jag har sagt hejdå till ytterliggare några personer. Det är lite sorgligt men spännande.

 

Ett bra ord: överväldigande.

 

Tveksamt om någon av oss får någon sömn i sig inatt. Hur ska man kunna sova när vi ska åka till andra sidan jorden imorgon och vara borta från allt man kallar hem i x antal månader?

 

Men det ska bli riktigt jävla underbart!

 

PS: Kommer sakna dig Tobey, men vi ses snart i Bangkok


Måndag

Jag vet inte hur det är med Rickard och Mark, men idag slog resfebern mig. Kanske är det för att jag växlade in en del svenska pengar till australiensiska dollar (AUD), eller för att jag har börjat packa. Såg igår att Rickard redan har packat klart, han fyllde sin 60-litersväska proppfull. Får se hur mycket det blir när jag ska packa ner allt ikväll.

 

På onsdag morgon smäller det. Tror det blir Jesper och Tobbe som skjutsar oss. Tror inte vi kommer uppdatera jättemycket på några dagar nu, för vi har fullt upp och kommer nog ha det ett tag framöver. Men vi ska försöka så gott vi kan.


Söndag

Det var en rolig och lite småsorglig helg. Vi sa hejdå till rätt många personer, speciellt igår hos Martina och på stan. Nu får man börja packa på allvar. Efter denna slackiga kvällen är det bara måndag och tisdag kvar att fixa o dona. 

Sista helgen i Sverige på länge..

.. och den verkar bli väldigt dimmig. 

 

Jag, Mark, Tobbe och Rickard har precis varit och köpt tacos med tillbehör för 396,50 kr. Det ska räcka till 8 personer som kvällsmat och nattakäk. Vi får se hur det går. Snart ska pappa skjutsa mig och Mark till Frösakull och den lilla lokalen vi ska vara i. Under tiden ska Rickard och Tobbe börja laga tacos. Sen anländer Erik, Jesper, Morgan och Anton också, det blir niiiice.

 

 

Innan idag köpte vi presenter till Martina i stan. Vi ska nämligen till henne på födelsedagsfest imorgon. Temat är woodstock. Det blir hårt.


Mindre än en vecka

Idag är det 6 dagar kvar. Tidigt på onsdag morgon skjutsar antingen Marks låtsassyster eller Tobbe oss till Landvetter i Göteborg.

 

Idag fick jag (Niclas) och Rickard våra internationella körkort (Mark fick sitt för ett tag sen). De var lite försenade så vi tänkte ringa idag men nu slapp vi det. Gött. Så nu har vi tillåtelse att köra bil i Australien och en massa andra oväsentliga länder.

Dessutom kom vår sista lönespecifikation idag, pengarna kommer imorgon. Det var skönt, för nu vet man exakt hur mycket pengar man har och kan göra upp en mental budjet efter det.

 

Vi har också införskaffat oss en massa öl som ska konsumeras i helgen. Vi hyrde en liten lokal där vi 8 personer ska basta, spela Guitar Hero, Sing-Star och dricka god öl och äta god mat. Sista rejäla kvällen med gänget.

 


Blixtarna som skakar Australien

Det är en av rubrikerna på aftonbladet.se idag. Jag klickade på deras tv-reportage och fick se att det åskar som in i helvete. Dessutom sa de att "15.000 människor är strömlösa i sydöstra Queensland". Där ligger Brisbane och det är rätt långt ovanför Sydney. Då drog jag en lättnadens suck, men sedan visade de bilder från Sydney. Där haglade det friskt och marken var vit. Det var endast 15 grader varmt, vilket är den lägsta temperaturen på 14 år vid denna tidpunkten på året. 

 

 

 

 

Det är iofs 7 dagar tills vi åker, så vi hoppas att det blir bättre.


Update

Dagens runda på stan resulterade i att jag (Niclas) köpte en pengagrej som man har runt magen. Inte en sån stor som syns utan en diskret. Rickard har också en sån. Mark fixade lite grejer på sin bank inför resan. På kvällen beställde Mark en digitalkamera från internet.

Det börjar dra ihop sig nu. Imorgon ska jag ta sista sprutan.

 

Framtida sysslor:

  • Provpacka
  • Skriva packlistor
  • Inkassera sista lönen
  • Fixa med försäkringspapper m.m.
  • Träffas alla grabbar på fredag för en sista kväll med hela gänget.

 

Vi hämtade även våra biljetter för Thailandsresan som sker den 7/1:

Brisbane (kl 08.55) - Kuala Lumpur (kl 15.25)

Kuala Lumpur (kl 20.35) - Bangkok (kl 21.40)

 

Ingen dålig väntetid i Kuala Lumpur. 5 timmar och 10 minuter.


10 dagar

Det är sjukt närma nu. Bara tio dagar. Om man räknar att det är måndag nu så åker vi nästa vecka. Nu börjar det slå oss rejält att vi ska åka. Och framför allt vara borta länge. Imorgon ska vi hämta lite papper från Upptäcktsresor, samt gå lite rundor på stan och kolla efter nödvändigheter till resan. Så som mobil / ipod-laddare, guidebok m.m.

 

10 dagar... 


Länge leve mångfalden

Nu syftar jag på Australiens enorma mångfald av sevärdheter och upplevelser. Jag har kollat runt på nätet och upptäckt att det finns så mycket mer att göra i Australien än vad jag trodde. Och jag har säkert inte fått reda på hälften. Här är i alla fall några saker som man nästan måste göra / besöka.

 


Byron Bay - ett av de bästa surfställena som har milslånga underbara stränder.

Ayers Rock - världens största sten. Det är inget berg, det är en sten. Allvarligt.

 
Great Ocean Road - en sträcka på ca 30 mil på Australiens sydöstra kust. Har finns otroligt vacker natur.

Surfers Paradise - ligger mitt på den östra kusten, även kallad guldkusten. Och namnen säger väl allt.

Sydney - alla vet hur operan ser ut, så jag nämner istället nyår i Sydney. Det sägs att mer spektakulära fyrverkerier inte existrerar än i Sydney under nyårsafton.

Cairns - staden som ligger närmast Stora Barriärrevet. Där måste man bara dyka när man är i Australien.

Perth - en av de mest solrikaste och avlägsna städerna i världen. Kanske inte det vi väljer i första taget, eftersom det ligger på andra sidan Australien. Och det är ingen liten sträcka.

Tasmanien - en mycket ovanlig ö, eftersom den är näst intill orörd. Den har djur&natur som inte existerar någon annanstans. Som den här tasmanska djävulen. Den biter 4 ggr hårdare än en pitbull terrier. Aj.

Där var några av resmålen man kanske skulle ta och besöka. Vi får se hur många vi har lust / råd / ork med.

2 veckor / 14 dagar

Idag är det den 15/10. Det betyder att det är exakt 2 veckor kvar till vi åker. Just nu om 2 veckor så har vi redan rest 11 timmar och ska snart mellanlanda i Bangkok. Det är rätt häftigt. Har dock inte börjat bli nervös än, tror inte någon av oss riktigt har förstått det än.

 

Idag har jag, Niclas, köpt en digitalkamera som jag ska ha med mig på resan. Vi ska försöka lägga upp så mycket bilder här som möjligt, och självklart skriva om allt som händer.

 

För 2 dagar sen fyllde Mark 19 år!


Hostel Westend Backpackers, Sydney

Nu har vi bokat ett hostel. Vi bokade fyra nätter från torsdagen den 30/10. Så vi har ett boende över hela helgen till måndagen. Vi tre ska sova med 25 andra personer i ett rum, så det blir spännande, haha. Det kostade endast 63kr/natt, och det är mycket för pengarna. Här är några saker som ingår:

  • Internet access
  • Free airport pickup
  • Air condition
  • Security lockers
  • Luggage storage

 

Det blir nog riktigt nice. Ligger tydligen väldigt centralt i Sydney också. Vi hade tänkt att festa hela helgen, och när det blir måndagen den 3/11 ska vi ta tag i alla viktiga saker som jag skrev i förra inlägget (jobb, bostad, bankkonton m.m)

 

Två bilder från vårt hostel


Boende?

Det kanske är en fördel att boka något boende innan vi anländer, så vi inte behöver sova på gatan. Idag kollade jag, Rickard och Mark efter goa hostels. Vi tänkte boka några nätter i början. Sen snackade vi en del om det och kom på att man kanske skulle hyra en lägenhet, eftersom vi antagligen ska stanna i Sydney ända till 3-4 januari.

 

Vi kom fram till att vi bokar några nätter hostel först, skaffar oss jobb och lite administrativa saker (t.ex. taxe file nr, bankkonton), sen skaffar vi en go lägenhet och bor där tills vi åker mot Thailand och Tobbe. Det blir nog till och med billigare i längden om vi hittar nån medelmåttig lägenhet.


Det går fort

Just nu kom jag på att det är torsdag idag. Vi åker på en onsdag och anländer på en torsdag till Sydney. Inte nästa torsdag, inte nästa igen, men nästa! Det är alltså exakt tre veckor tills vi landar i Sydney. Känns som att det nyss var 44 dagar sen, då vi började räkna ner. Nu börjar man nästan bli lite nervös och småstressad av allt man ska köpa innan.

 

Fast det är nog inte så mycket kvar att göra. Jag, Niclas, ska iaf köpa en sommar-sovsäck som jag ska ha istället för att släpa med sig lakan, påslakan och örngott. Tror både Rickard och Mark också ska ha sovsäck, vi snackade lite löst om det. Man får oftast låna en filt och en kudde på hostels i Australien.

 

Idag ska jag maila min pappas kusin också, som bor i Australien. Han skickade och sa att vi gärna fick ställa frågor och även komma å hälsa på honom om vi ville. Nu börjar man förstå att vi verkligen ska åka =D


Alla biljetterna betalda!

Idag har alla fyra köpt alla biljetter som ska köpas i förhand. Det började med att Tobbe stack in till stan och köpte sin tur&retur biljett till Bangkok från Göteborg för 8195kr. Han mellanlandar i Brüssel och i .. ve och fasa.. Saudiarabien. Be en bön för Tobias så att han kommer levande därifrån till Bangkok. Han anländer den 8/1 kl 06.55.

 

Sedan åkte jag och Rickard in till stan för att betala våra biljetter och Marks. Vi köpte en enkelbiljett till Bangkok från Brisbane i Australien. Den kostade 3005kr, men Rickard prutade ner till 3000kr, haha. Vi mellanlandar i Kuala Lumpur, Malaysia. Vi landar sedan i Bangkok den 7/1 kl 19.55.

 

Som sagt är flygen betalda som ska betalas i nuläget, och det känns otroligt skönt för alla fyra. Det har svängt fram och tillbaka, upp och ner som en jävla berg-och-dalbana men nu är det äntligen klart. Snart är alla sprutorna tagna och alla försäkringar fixade (vi förlängde våra hemförsäkringar, det visade sig vara billigast och bäst). 

 

Nu vill man bara iväg, mest till Thailand faktiskt.

 

 


Den här väntan..

Nu är det slutet på veckan och vi har varit inne på Upptäcktsresor igen. Den här gången skulle Tobbe köpa sin biljett från Göteborg till Bangkok och vi andra tre skulle köpa vår biljett från Brisbane i Australien till Kuala Lumpur i Malaysia (sen ska vi flyga därifrån till Bangkok och träffa Tobbe där). 

Men hon som fixar dessa biljetterna till oss var inte där idag, så vi gick på en fet nitlott. Nu har vi iaf bokat tid på tisdag så vi garanterat ska träffa henne och köpa flygbiljetterna. 

Så egentligen har vi inte fixat något alls sen vi skrev förra inlägget. Det känns som om allt är en enda stor väntan. Vi håller dock på att prata och planera resvägar och rutter för både Thailand och Australien. Bilden under till vänster är en rutt som det lutar åt när vi är i Thailand och runt omkring. Bilden under till höger är en surfare och en vithaj utanför Australiens kust.