Adelaide

Sen förra inlägget har vi gjort följande:

Vi kom närmare kängurus, tog bättre kort.
Njutit lite till av sängar och varma duschar hemma hos Chris med familj.
Sagt hejdå och åkt vidare med bilen mot Great Ocean Road.
Tillbringat ett par dagar vid Great Ocean Road, sett regnskog, apostlarna, koala björnar, varit i en grotta m.m.
Kört vidare till Adelaide där vi är nu.
Under de senaste dagarna har vi nog kört 90 mil.



Här är en massa bilder från Great Ocean Road. Plus en på 2 kängurus och 2 underbara människor, Chris och Joan. They have given us food, accomondation and hot showers for 3 days and nights. It was really helpful and we couldn't thank you enough. Hope we'll see you again some day. Say hello to the whole family from us.



Nu ska vi åka och bada och duscha. Sen ska vi äta.

PS: Vi är en halvtimme närmare Sverige nu i Adelaide. Det skiljer bara 9,5 timmar nu.

Djurtema

Dagens inlägg består mest av bilder på kängurus och andra djur.



Niclas och Mark med familjens fågel, den är livsfarlig och alla är rädda för den, även hundarna. Fågeln är på marken och jagar Mark och Niclas. Vi var seriöst rädda. Tredje bilden blir Mark attackerad av en stel orm. Fjärde bilden är på en död wombat som vi såg på vägen.



Tre bilder på kängurus. Det är svårt att komma nära, så bilderna är inte perfekt. Kan bero på att vi åkte bil. Blyga djur.



För övrigt har vi lärt oss att skriva med å, ä och ö. Vi sov också väldigt gott inatt med värmen på och i mjuka sängar. Vi vet inte riktigt hur framtiden ser ut. Hur ofta vi kan uppdatera osv. Men ödet får visa vägen.

Uppdatering

I vårt sista inlägg skrev vi att vi skulle hämta upp bilen. Det var 5 dagar sen. Sedan dess har vi besökt Coledale, Canberra, Melbourne och Broadford. Just nu sitter vi i sistnämnda och har precis slukat i oss en supergod wok-middag. Idag har vi: kört runt på kängurusafari, blivit jagade av en galen kackaduva och sovit utanför det lokala postkontoret med kläder på för att inte frysa ihjäl. Men inatt blir det annorlunda, för tack vare Chris och hans familjs gästvänlighet kommer vi sova gott inatt. Vi får duscha (det är oerhört stort för oss i nuläget), vi får mat, riktiga sängar och el. Vi var även förbi hans affär, Bits and Bargains, som säljer alla möjliga sorters prylar.
Vi har duschat 1 gång på 5 dagar, så ikväll ska det bli otroligt skönt att duscha varmt. För sist vi duschade var det i en offentlig dusch vid en strand i Melbourne. Den var utomhus, hade endast kallvatten, det blåste och var svinkallt. Vi var alla överens om att vi nog aldrig frusit så mycket. 

Vägen såhär långt har varit otroligt lång. Vi snart kört 150 mil, och mellan Sydney och Melbourne är det bara ca 80 mil. Så det har varit långa omvägar, vi körde till exempel kustvägen istället för rakt igenom landet. Sen har vi kört vilse en del också. Vi har redan sett otroligt fin natur, speciellt där vi är nu. Chris' mark är riktigt stor, och vi åkte runt i hans bil och såg kängurus rejält för första gången. Det var en härlig syn. Imorgon bitti ska vi upp tidigt, ta med oss kamera och försöka fota dem. Nu ska vi duscha och njuta av riktiga sängar.




En väg mellan Sydney och Canberra. Parlamentet i Canberra, för övrigt det enda som vi tyckte var bra med den staden. Vår van och Rickard. Vi spelar poker i bilen, ganska trångt. En väg uppe i bergen, ganska exotiskt. Mark och Niclas vid en strand i Melbourne, solen tittade fram i några minuter. Ett molnigt Melbourne. Shot Tower och en enorm glaskupol i Melbourne.

Mer bilder på bland annat kängurus kommer förhoppningsvis snart.


Roadtrip Australia

Om 1 timma ska vi plocka upp vAr Hitop Campervan frAn ett staelle som vi hyrt den pA, Travellers Auto-Barn. Det billigaste vi kunde hitta. Vi drar ifrAn Sydney och Kings Cross. Laemnar det trAnga lilla sketna rummet foer en aennu trAngare bil som vi ska bo i tills den 6e januari. DA ska vi laemna tillbaka bilen i Brisbane.

Haer aer en runda pA ca 750-800 mil som vi ska koera.

Sydney - Coledale - Canberra - Melbourne - Adelaide - Coober Pedy - Ayers Rock - Alice Springs - Cairns - Guldkusten/Brisbane.

Allt detta ska vi besoeka pA ca 7 veckor. Vi uppdaterar kanske inte lika ofta, och man kanske inte alltid kan ringa till vAra telefoner. Speciellt inte mellan Adelaide - Cairns. Daer aer det sjuka avstAnd och ibland absolut inget mer aen oeken.

Hyrningen av bilen kostade ca 6900kr var, och vi har raeknat med 1800-2000kr bensin var. Bensinen aer mycket billigare haer, ca 5,50-6kr/liter tror jag.




Vaegarna gAr inte riktigt sAhaer rakt men ni ser pA ett ungefaer.

Marked for Life

Ytterligare en helg har susat foerbi. Vi har inte festat den haer helgen och vi funderar fortfarande pA om vi ska dra vidare ut i bushen foer att jobba pA nAgon banan odling och trotsa alla Giftormar, Kaengurur och Vithajar. Man kan ju saega att vi har delade meningar men alla aer instaellda pA att jobba och vi tror det finns stoerre chans pA en farm aen mitt i Sydney. Foerhoppningsvis kommer vi pA nAgot ikvaell.
Loerdagskvaellen spenderades framfoer vAr aelskade TV. Vi kollade pA Rugby VM England mot Nya Zealand, det var riktigt hArda maen som sprang in i varandra, riktigt feta smaellar daer alltsA.

542 hjaernskakningar senare var det dags foer halvlek och Rickard fick foer sig att han skulle tatuera sig. Vi drog mot Kings Cross party kaerna daer vi hade spanat in en tatuerings shop.
Eftersom vi dagen innan hade tittat in i shopen och kollat lite tatueringar sA hade Rickard redan bestaemt sig foer vad han ville ha, men inte riktigt vart den skulle sitta.

Efter ca 15 sekunders betaenke tid blev det en liten Kanji tatuering strax ovanfoer hoeger ankel.




Tatueringen beskriver Rickards personlighet vaeldigt bra. naemligen What, How, When, Why.

Desutom var det lite polisuppdAd utanfoer, nAgon snubbe blev arresterad och visiterad.
Niclas var snabbt framme och tog en bild.


adios


Bakslag

Idag skulle vi gA upp kl 09 men det blev typ 12 istaellet. Vi tog tAget och sen buss till biluthyrningsgrejen. Daer fick vi reda pA att de bara hade 2 sits vans, sA det sket sig. Det staellet hette Lucy's. Sen gick vi oever gatan till ett staelle som heter Apollo (igAr natt naer jag och Mark lagade spaghetti traeffade vi nAgra fransmaen som vi snackade mycket med och de rekommenderade Apollo. Och det aer inte samma foeretag som resebolaget i Sverige). Daer kunde man hyra bra och mindre bra camper vans.

Men det var dyrt. En bra och fraesh i 51 dagar och fria mil kostade typ $5900. Det blir typ 30 000kr. SA det sa vi direkt nej till. En mindre bra kostade $5200, och det sa vi ocksA nej till. Det aer inte vaert att laegga 25 -30 000kr pA det. SA vi ska leta efter andra staellen. Antingen hyr vi, eller koeper med garanterat Aterfoersaeljning eller sA chansar vi och koeper en skitbil. Det aer inte laett att veta vad som aer baest. Man fAr vaega foer och nackdelar.

To be continued again.

Hyra bil

Nu bestaemde vi oss foer att hyra en bil och dra ifrAn Sydney. Vi vill dock fira nyAr i Sydney sA vi kommer nog tillbaka hit senare. Man kan hyra den haer, fria mil, laemna den i Brisbane. Det verkar som en bra grej. SA imorgon ska vi till ett staelle som verkar billigt och bra. Dessutom typ det enda staellet som hyr ut till folk under 21 Ar.

To be continued!

edit: vi har inte riktigt bestaemt oss, men vi jobbar pA det. ska kolla upp mycket mer imorgon. om det blir foer dyrt sA skippar vi det. men vi aer riktigt sugna pA det. uppdaterar imorgon. nu ska jag och mark laga spaghetti och ketchup

Regn

Nu regnar det mycket. Efter nAgra dagars sol (som sagt) har det nu boerjat pissa ner frAn skyn. Tydligen ska det regna i 6 dagar nu, innan det blir sol naesta fredag. Kul. Det Askar nu ocksA hoer jag. Nej nu aer det bud pA att sticka frAn stan.

Aj

Det har varit fint vaeder i tre dagar haer nu. IgAr var vi pA stranden, Bondi Beach igen. Det var nog den varmaste dagen hittils. Vi kom dit typ klockan elva och drog hem vid halv 5. Vi At kycklingburgare till lunch. Rickard rAkade bestaella typ 2 kilo pommes, haha. Det kan ni se pA en bild nedan. Naer vi kom hem och senare under kvaellen igAr sA maerkte alla att vi hade braennt oss. Niclas hade braennt sig pA sina haender, foetter och kinder. Rickard pA ryggen, knaevecken och pannan. Mark pA sina axlar. Det svider ganska rejaelt. Det var fint vaeder idag igen som sagt, men vi tog beslutet att lAta vAr hud vila lite. 

Vi sov till kl 12, troetta och slitna som vi var. Sen degade vi till ungefaer nu, dA Rickard och Mark gick och traenade och jag gick till en dator. Jag skippade traeningen idag foer jag har nAn form av straeckning eller nackspaerr som goer riktigt ont.  

Idag aer det fredag, men vi har inte bestaemt oss om vi ska festa eller bara ta det lugnt. Vi fAr se om vi pallar. Idag ska vi iaf laga riktig mat, vi har aetit ravioli bolognese pA konservburk i 5-6 dagar nu. Spyr bara jag taenker pA det. Men vi mAste spara in pA pengarna. Det verkar naemnligen vara svArt att fA jobb haer. Folk vi traeffat saeger samma sak. Ingen av oss tre har nAgot jobb, det suger. Men vi kaempar pA. Om vi inte fAr jobb i stan snart sA funderar vi pA att dra till landet, kanske jobba pA en farm eller gArd. Eftersom vi inte upplever sA spaennande saker just nu har vi inga roliga bilder, men haer kommer nAgra iaf.



Rickards 2 kilo pommes. Mark med beachfrilla och Rickards solglasoegon. Rickard och Mark naer vi At lunch. Mark och Niclas pA tunnelbanan pAvaeg hem. Kustvaegen vid Bondi Beach, fina palmer och trashbussar.

From Sweden

Update från Sweden! Jag (Tobbe) har idag tagit min första vaccinationsspruta (Twinrix). Det var det andra steget mot Thailandsresan (det första var att köpa biljetten). Den 15:e December ska jag ta min andra spruta.



Det är kallt och jävligt i Sverige. Om 57 dagar träffas alla grabbarna i Thailand. Keep the faith. Signing out.

PS: Rickard, jag sov när du ringde, hör av mig när jag har räknat ut vilken tid det är hos er.

Jobbsoekande

Vi har soekt lite jobb idag och igAr, skickat mejl och cv samt ringt runt. FAr se hur det gAr. Mark ska till ett staelle i morgon pA en intervjuliknande sak. Spaennande.

Idag har vi aeven traenat pA vArat fina gym. Haer kommer lite bilder:



OevervAningen pA gymmet, Samt undervAningen. Mark och Niclas utanfoer vArt Hotell.


Update

IgAr gjorde vi inte sA mycket mer. Vi stack hem till rummet och At chips och Snickers. Vi tittade pA Four Weddings and a Funeral. Vi fick damp pA alla reklamer de hade. Det var saekert reklam var 4-5e minut. Men vi sAg iaf klart den och sen sAg vi lite pA en annan film och somnade. Foerresten sA visade de en Wallander film pA tv igAr. MAste vara sjukt trAkigt att se en svensk film som australienare. Vi har hittat vAra nya favoritchips. Doritos. Kostar $2 (typ 10,50 kr) och aer svingoda.

Och nej, foereldrar, vi dricker inte foer mycket. Vi dricker nog minst av alla i hela Sydney.



Rickard framfoer Rhapsody of Sea, en asfet bAt. Niclas och Mark nere i tunnelbanan, inte sA glada. Harbour Bridge, den kan man bestiga, det kostar 1000kr och tar 3,5 timmar. Nejtack.

Fars dag

Idag aer det fars dag. Och daerfoer tillaegnar vi detta inlaegget till vAra pappor. Grattis vAra pappor, haer fAr ni ett par bilder frAn oss till er.



Tre oel, tre pappor. Tre torn, tre pappor. Rickard och Mark framfoer skyskrapor. Mark och Niclas foersoeker hitta till en adress som visade sig inte existera. Det upptaeckte vi efter nAgra kilometers gAng.

Idag har vi sovit ganska laenge, traenat och shoppat konserverad mat i form av spaghetti bolognese och ravioli bolognese. Innan vi gick till detta internetcafet sA tittade vi pA Australian Idol.

Vi kanske ska beraetta lite om vArt fina omrAde som vi bor i. Kings Cross, aeven kallat Red Light District eller Soho. Det innebaer att det aer fullproppat med strippklubbar, lodisar och knarkare. Bara pA vaegen hit (typ 200m frAn rummet) foersoekte en man locka in oss pA en liveshow. Men vi stAndaktiga maen klarade galant av den proevningen. Vi hoer sirener dygnet runt, max 10 minuters mellanrum.
Vi hittade faktiskt haeromdagen en artikel i Marks Australienguide att man ska undvika detta omrAdet pA naetterna.

Grattis igen pA fars dag.

Ps. Rickard hade en dramatisk droem daer hans vaenner frAn Sverige gav han gratis choklad som hejdA. Ds.

Fest&Slacking

Nu var det ett par dagar sen vi uppdaterade. I tisdags gick vi runt pA stan lite. Vi besoekte operan igen och laeste tidningen. Vi traeffade pA en cool aborgin som med stor begAvning mixade ihop en blandning av techno och aborginmusik, som ni ser pA bilderna nedan. PA kvaellen festade vi lite med nAgra andra svenskar. Det var foerfest pA vArt lilla rum, med billigt skitvin och god oel. Sen gick vi ut pA en krog och festade till morgonen. Det var en go kvaell.



2 bilder frAn foerfestandet.



Dagen efter (igAr) var vi bakis som fan. Vi laemnade inte rummet pA hela dagen. Sov nog 80% av dygnet.
Idag gick vi upp ganska tidigt och Akte in till centrum. Vi besoekte ett par bemanningsfoeretag och kollade om de hade jobb At oss. Vi fick fylla i lite papper och nu aer det bara att vaenta och se. Imorgon ska vi soeka mer.
Efter det Akte vi till Bondi Beach igen, idag var det lite mer moln men det var riktigt skoent aendA. Det var enorma vAgor, de stoersta vi sAg var nog 3-4 meter hoega. Det finns riktigt duktiga surfare haer. Vi aer inga av dem.



4 riktigt heta personer som var pA Bondi Beach idag.

Nu ska vi ivaeg och traena pA KX. Det aer vArt gym. Sen ska vi nog inte goera mer idag. Typ somna till nAt trAkigt australienskt tv-program.

Haer aer nAgra spontana bilder.



Foersta bilden aer pA tvA boegar i en park. Andra bilden aer pA tvA boegar i ett koek. Tredje bilden.. ?! haha

Bondi Beach

Kan boerja med att beraetta om igAr. Vi kom hem till vArt rum typ kl 16.00. Riktigt troetta och slitna la vi oss foer att vila lite innan vi skulle hitta pA nAgot pA kvaellen. Men alla somnade kl 17.00 och vi sov till kl 06.30 imorse. Det var ett litet bevis pA att vi fortfarande inte har staellt in oss med tiden.
Dagen boerjade med att vi traenade pA vArt nya gym, det var riktigt fraescht och fint. Sen blev vaerdret sA bra att vi prioriterade stranden foerst. SA vi tog taxi till Bondi Beach. En riktigt vacker strand med vit sand, fint vatten och hoega vAgor. Niclas koepte ett par badbyxor och vi At kebab till lunch. Rickard koepta dessutom foer stora badbyxor. Han aer maestaren av impulskoep, haha. Sen naer vi skulle hem tog vi bussen foer foersta gAngen. Vi Akte foer lAngt och hamnade helt fel, sA vi fick ta tAget tillbaka till Kings Cross. Det var smidigt och billigt, sA i fortsaettningen tar vi tAget tror vi.


The Gaff

IgAr var vi ute och festade foersta gAngen. Det boerjade med att vi drog till en krog och skulle aeta lite mat. Mark bestaellde in Thick Beef Sausages med mashed potatoes. Dum som han aer trodde han att det var massiva biffar med sAs och potatismos. Men det var biffkorvar med potatismos. Han hatar korv och bad pA sina bara knaen att nAgon skulle byta sin mat med honom. Rickard gav med sig och bytte sin underbart goda cheeseburger mot hans korvar. AlltsA anvaende Mark sitt kompiskort, sA nu kan Rickard i princip be om vad som helst frAn Markie.
Sen satt vi daer och drack lite bira och snackade skit. Efter det gick vi till vArt ex-hostel och samlades med alla andra daer. Vi gick till the Gaff, daer vi fick gratis intraede, 2 drinkar och gratis mat. Det var sjukt mycket folk, mycket fest och ett fint staelle. Det var en fin liten scen ovanfoer dansgolvet, daer det var fina smA dansare ocksA.. kvinnliga. Lite klaeder.
Efter en ganska lAng vandring hem till hostelet, och naer vi vaknade idag var vi lite sletna. Men vi masade oss upp vid 8, och checkade ut sA fort vi kunde frAn det skitstaellet.
Nu sitter vi pA ett naetverkscafe i Potts Point, och ska snart checka in pA vArt nya boende. Det ska bli sjukt nice.



Foersta bilden aer vArt rum imorse, strax innan vi checkade ut. En satans roera. Rummet aer ocksA kaennt som The Church. Den andra bilden aer pA receptionen.


Nytt boende

Kvaellen igAr slutade med att vi sov  istaellet foer att gA ut pA krogen. Vi var helt enkelt foer troetta. Vi e ocksA riktigt troetta pA vArt hostel, sA imorse investerade vi i en tidning, satte oss vid operan (tog inga bilder pA operan idag, men tro oss, det kommer), drack en kaffe och laeste annonser efter laegenheter. Vi ringde runt till flera staellen och fick positivt svar frAn en. SA vi tog taxin dit.
Naer vi kom in var det inte riktigt som vi foervaentade oss, men det aer riktigt bra aendA. Vi bokade ett "rum" till den 28e december daer vi nu ska bo. Rummet har en dubbelsaeng och en enkelsaeng, sA det blir mysigt. Det har aeven kyl, tv och ett handfat. Vi kommer dela dusch och koek med andra. Det kostar ungefaer 83kr/natt. Det ligger i en stadsdel kallad Potts Point eller Kings Cross. Vilket man nu foeredrar. Det var ett mycket fint omrAde. Naera till Bondi Beach (den finaste stranden). Vi hittade aeven ett riktigt bra och fint gym daer vi ska traena. Alla aer hur trevliga och hjaelpsamma som helst.
SA inatt blir den sista natten pA vArt trash-hostel.
Idag har vi annars bara vandrat omkring, aetit och laert kaenna staden baettre. Rickard har koept en ny mobil, foer den han fick med sig var tydligen operatoerslAst.
Ikvaell ska vi iaf foersoeka gA ut och festa lite.

De tre foersta bilderna aer oss vid en fontaen ganska naera vArt nya boende pA vid Potts Point. Den fjaerde bilden aer pA den enorma bron som gAr vid operan. Man kan tydligen "climba" den, men det kostar ungefaer 200 dollar (1000kr) sA det aer inget vi prioriterar, men det hade vart riktigt coolt. Den femte aer pA Rickard och Mark inne pA pizzerian daer vi At idag. Den sjaette aer pA en sport som vi inte kommer pA namnet pA. Men det var riktigt haeftigt och hArt.



'ear ya mate!